Nutrivisa: Revista de Nutrição e Vigilância em Saúde

Vol. 3, 1, March 2016 Go to Journal


Institutionalization of Food and Nutrition Surveillance in Brazil: a brief review

Laís Santos Antero; Grasielle Caldas D’Ávila Pessoa;
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Resumo

Este trabalho se propôs a fazer uma revisão da literatura que contempla o processo de construção da Vigilância Alimentar (VAN) no Brasil. O estudo foi realizado no primeiro trimestre de 2015, utilizando as bases de dados eletrônicas com nível de confiabilidade reconhecido pelo meio científico, somadas aos registros existentes nas bibliotecas da Escola de Saúde Pública de Minas Gerais e do Centro de Pesquisas René Rachou. Foram utilizados os descritores ‘transição demográfica’, ‘transição epidemiológica’, ‘transição nutricional’, ‘vigilância nutricional’, ‘sistema de vigilância alimentar e nutricional’ em associação ao termo ‘Brasil’, em português, no período de janeiro 1978 a março de 2015. Dos 270 trabalhos encontrados, apenas 52 permaneceram para análise detalhada, sendo que 14 abordavam a temática “Marcos legais e históricos da VAN”; 24, o “Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional”; 23 abordavam os “Desvios Nutricionais”; e 12, a “Transição Demográfica, Epidemiológica e/ou Nutricional”. Descreveu-se o processo de construção da VAN no Brasil, contemplando: as tentativas de implantação de diferentes sistemas de informação em alguns estados brasileiros; as estratégias utilizadas para dar visibilidade e elevar a cobertura dos sistemas propostos; as dificuldades enfrentadas pelos profissionais e gestores, apresentando os entraves e desafios atuais para realização da Vigilância Alimentar no território nacional.

Abstract

This study was aimed at conducting a review of the Food and Nutrition Surveillance (FNS) construction in Brazil, carried out in 2015, using electronic databases whose reliability level is recognized by the academic community, as well as existing records in the libraries of the School of Public Health of Minas Gerais and in the René Rachou Research Center. The descriptors used were: ‘demographic transition’, ‘epidemiological transition’, ‘nutritional transition’, ‘nutrition surveillance’, ‘food and nutrition surveillance system’, combined with ‘Brazil’, in Portuguese, publish in the period from January 1978 to March 2015. Only 52, out of the 270 works found were selected for detailed analysis: 14 of them addressed the “Legal and historical milestones of food surveillance”; 24 focused on “System of Food and Nutrition Surveillance System”; 23 addressed to “Nutritional Deviations”, and 12 discussed “Demographic, Epidemiological and/or Nutritional Transition”. The present review described the process of construction of FNS, taking into account the attempts of deployment of different information systems in some Brazilian states; the strategies used to disseminate and increase the scope of the proposed systems; the difficulties faced by professionals and managers, accompanied by the current drawbacks and challenges for implementation of food surveillance all over Brazil.