Nutrivisa: Revista de Nutrição e Vigilância em Saúde

Vol. 3, 1, March 2016 Go to Journal


Comparison of the specificity and sensitivity of the screening methods nutritional NRS 2002 and MST in surgical patients of Santa Maria, Brazil

Glaydson de Oliveira Soares;
Go to Journal Website Download Full Text

Resumo

Objetivos: O presente estudo tem por objetivo comparar a especificidade e a sensibilidade entre os métodos de triagem nutricional NRS 2002 e MST em pacientes cirúrgicos. Métodos: Trata-se de um estudo observacional descritivo, realizado com os pacientes internados na Clínica Cirúrgica do Hospital Regional de Santa Maria (HRSM), da Secretaria de Estado de Saúde do Distrito Federal (SES/DF), com amostra total de 40 pacientes. A coleta de dados foi realizada por nutricionistas treinados e foi feita junto aos referidos pacientes em até 72h após a admissão por meio da aplicação de instrumentos de triagem do estado nutricional – o Nutritional Risk Screening 2002 (NRS 2002), o Malnutrition Screening Tool (MST) e a Avaliação Subjetiva Global (ASG), sendo esta última utilizada como o padrão para verificar a sensibilidade e a especificidade dos métodos supracitados. Resultados: Os métodos de triagem nutricional MST e NRS 2002 apresentaram adequada especificidade ao detectar corretamente os pacientes bem nutridos, porém observou-se baixa sensibilidade ao identificar o grupo em risco nutricional por meio desses instrumentos. Conclusão: Os métodos de triagem nutricional MST e NRS 2002 apresentaram adequada especificidade ao detectar corretamente os pacientes bem nutridos, porém observou-se baixa sensibilidade ao identificar o grupo em risco nutricional por meio desses instrumentos.

Abstract

Objectives: This study aims to compare the specificity and sensitivity of the nutritional screening methods NRS 2002 and MST in surgical patients. Methods: This is a descriptive observational study, conducted with patients admitted to the Surgical Clinic of the Regional Hospital of Santa Maria (HRSM), the Secretary of State of the Federal District Health (SES/DF) with total sample of 40 patients. The data collection was performed by trained nutritionists and was Made Along to said patients in until 72 hours after the admission by the application of nutritional status screening instruments – the Nutritional Risk Screening 2002 – NRS 2002, the Malnutrition Screening Tool – MST and the Subjective Global Assessment – ASG, this being used as the gold standard for determining the sensitivity and specificity of the above methods. Results: The nutritional screening methods MST and NRS 2002 had adequate specificity to correctly detect the well -nourished patients, but low sensitivity was observed to identify the group at nutritional risk through these instruments. Conclusion: The nutritional screening methods MST and NRS 2002 had adequate specificity to correctly detect the well-nourished patients, but low sensitivity was observed in identifying the group at nutritional risk through these instruments.